Reflectie

Private lease of leasing voor particulieren

2j geleden

Iets voor u?

"Een auto leasen, da's alleen voor professionals." De meeste mensen denken inderdaad dat dit type contract - op lange termijn met service en onderhoud van de auto - voorbehouden is aan bedrijven. Maar de laatste jaren hebben leasingmaatschappijen hun aanbod opengesteld voor particulieren. En tegenwoordig kan u ook een auto leasen via nieuwe kanalen, zoals verzekeraars.

Maar wat weet u precies over private lease? Is het iets voor u?

We vroegen meer uitleg aan Jan Peeters, Manager Development Mobility bij AG.

De autosector maakt ingrijpende veranderingen door. Fabrikanten breiden hun aanbod razendsnel uit. De onderhoudskosten stijgen, de brandstofprijzen swingen de pan uit, de CO2-normen worden strenger en de regelgeving op het gebied van mobiliteit wijzigt voortdurend. Welke auto en welke financieringsoplossing kiest u dan het best? Aankoop vs. leasing? Een korte vergelijking.

Waarom (niet) kiezen voor een private lease?

1.     Kosten

Het berekenen van de leasekosten is eenvoudig: u vermenigvuldigt het maandelijkse bedrag met het aantal maanden van het contract. Dit maandbedrag hangt af van de waarde van de auto, het aantal kilometers per jaar en de duur van het contract. Er kunnen wel extra kosten bijkomen, zoals de vrijstelling voor eventuele schade of als u het overeengekomen aantal kilometers overschrijdt.

Koopt u zelf een auto, dan moet u ook rekening houden met een aantal kosten: de prijs van de auto (ongeacht of u hem in één keer betaalt met uw spaargeld of via een maandelijks afbetalingsplan), de verzekering, de bijstand, de belasting op de inverkeerstelling en de jaarlijkse verkeersbelasting, de onderhoudskosten, de eventuele winterbanden enz. Van al deze kosten moet u dan de restwaarde van de auto aftrekken als u hem doorverkoopt.
Een leasewagen levert u op het einde van het contract in.

Welke formule u ook kiest, brandstof en eventuele boetes zijn altijd voor uw rekening.

Met leasing hebt u een duidelijk zicht op uw maandelijks budget.

2.     Administratief beheer

Bij leasing kiest u, net als bij een aankoop, een auto volgens uw wensen, gewoonten en budget. Maar het voordeel is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over zaken als onderhandelen over de aankoopprijs, de aankoop zelf, de inschrijvingsprocedure, de doorverkoop, ... Als u kiest om een auto te kopen, is de hele administratieve rompslomp voor u.

Hebt u dus een hekel aan administratie, dan bent u beter af met een private lease.

3.     Dagelijkse beheer

Met leasing profiteert u van de ervaring van gespecialiseerde bedrijven. Verzekering, afhandeling van een ongeval, pechverhelping, jaarlijkse bandenwissel ... alles is in de prijs inbegrepen alsof u een bedrijfswagen had. U maakt gewoon een afspraak via een vertrouwd netwerk van specialisten en betaalt geen torenhoge factuur.

Wist u dat ...

AG een partnerschap heeft gesloten met Arval, de belangrijkste leasingmaatschappij in België? Samen lanceerden ze Go4Lease, een leasingaanbod op maat voor professionals en particulieren, dat de expertise en voordelen van leasing combineert met een gepersonaliseerd verzekeringsaanbod. U behoudt uw voordelen als verzekerde, zoals een lage bonus-malus, en u profiteert in alle rust van uw wagen voor een vast maandelijks bedrag.
Meer weten? Ga naar www.go4leaseag.be of contacteer uw verzekeringsmakelaar.

Als eigenaar van een wagen kiest u zelf naar welke garage u gaat, of u winterbanden monteert en een bijstandsverzekering afsluit. Maar als er iets fout loopt, staat u er alleen voor.

Dankzij een private lease moet u uw handen niet vuilmaken en kan u met een gerust hart de weg op.

1.     Looptijd

De Belgen rijden gemiddeld 9 jaar met hun auto. Rijdt u met uw auto tot hij compleet versleten is, dan is leasing niets voor u.
Maar als u houdt van de nieuwste modellen of de laatste technische snufjes, dan kan u dankzij een leasing om de 3 tot 5 jaar van auto veranderen zonder u zorgen te maken over de doorverkoop, de staat van het voertuig of de laatste milieunormen.

De keuze is aan u.

2.     Eigendom

Een leasing is een huurcontract. U bent dus niet de eigenaar van de auto. Aan het einde van het contract levert u hem gewoon terug in.

Zegt de formule 'pay as you use' u toch maar niets, dan schaft u best uw eigen wagen aan.

Leasen of toch liever kopen?

Bent u er nog niet uit? Praat erover met uw verzekeringsmakelaar of uw bankier. Zij helpen u de beste oplossing te kiezen volgens uw profiel, rijgewoonten en budget.

Veel rijplezier!

 

Communiqué

Private lease of leasing voor particulieren | MobilityLife

Tweedehands auto's van de dag