Strategie

Welke verzekeringen voor uw elektrische wagen?

2j geleden

Lage-emissiezones, nieuwe milieunormen, snelle ontwikkeling van de automarkt… het is niet eenvoudig om DE juiste wagen te kiezen. Als u eenmaal een keuze gemaakt heeft, moet u nog de juiste verzekering(en) vinden. Zeker als uw wagen elektrisch is. Jan Peeters, Manager Development Mobility bij AG, maakt ons wegwijs in het verzekeringsdoolhof voor deze geëlektrificeerde mobiliteit.

Leuk! Een nieuwe wagen! En elektrisch zelfs! Maar hoe kan u zeker zijn dat deze goed verzekerd is? Of hij nu thermisch of elektrisch is, een wagen is een wagen, zal u zeggen. Wat als dat niet zo is? Hogere aankoopprijs. Technisch complexere herstellingen. Mogelijk brandgevaar van de batterij bij een ongeval. Hogere vermogens. Veel verschillen die een invloed op uw portemonnee kunnen hebben, maar ook op uw verzekeringspremie. Een korte rondleiding langs de mogelijkheden en waar u op moet letten bij het verzekeren van uw elektrische wagen.

Autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid: een must!

Wanneer u op de openbare weg rijdt, moet u wettelijk gezien een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) afgesloten hebben. Of u nu schade toebrengt aan andere weggebruikers bij een ongeval waarvoor u verantwoordelijk bent, aan anderen in het zeldzame geval dat uw auto in brand vliegt, of zelfs fysieke schade aan uw passagiers, het is de BA-verzekering die deze gevallen dekt. De BA-premie is voor een elektrische wagen gebaseerd op dezelfde criteria als voor een thermische wagen: leeftijd en adres van de bestuurder, aantal schadegevallen, vermogen en waarde van de wagen, enz.

TIP

Een nog beperkte actieradius of verandering van rijgewoontes, voor wie weinig kilometers aflegt (minder dan 15.000 km/jaar) leent een kilometerverzekering zich ook goed voor elektrische wagens.

 

Omniumverzekering: aanbevolen voor maximale gemoedsrust

Brand, diefstal, glasbreuk, aanrijding met een dier, natuurkrachten en materiële schade; een omniumverzekering dekt een breed scala aan schades, ook voor elektrische voertuigen. Door voor een omnium te kiezen, zorgt u voor gemoedsrust, zeker als het gaat om de dekking van de specifieke risico's verbonden aan een elektrisch voertuig. Laadkabels, eventuele extra veiligheidsmaatregelen na een ongeval, enz. Wanneer u offertes van verschillende verzekeraars vergelijkt, let dan goed op of deze nieuwe behoeften wel worden gedekt.

WIST U DAT?  Wanneer de batterij van een elektrisch voertuig beschadigd raakt als gevolg van een ongeval, wordt het voertuig soms in quarantaine geplaatst door de sleepdienst of hersteller om nevenschade door een eventuele brand te voorkomen. Dit is een extra veiligheidsmaatregel waarvan de kosten snel oplopen.

TIP

Vergeet niet om naast de gedekte gevallen ook het bedrag van de vrijstelling en het waardeverlies bij schadevergoeding (afschrijving) te vergelijken.

 

Voor een topdekking, kies voor aanvullende verzekeringen  

Bijstand, bestuurdersverzekering, rechtsbijstandverzekering. Hoewel u nu achter het stuur van een elektrische wagen zit, zijn deze verzekeringen zeker niet overbodig.

Bij een elektrische auto, net als bij een thermische auto, is een batterijpanne niet uitgesloten. Bijstand wordt daarom aanbevolen.

WIST U DAT? Pechverhelpers zijn zich aan het uitrusten om aan de nieuwe behoeften te beantwoorden. Zo is met een “booster” nu opladen ter plaatse mogelijk! Genoeg om naar het dichtstbijzijnde laadstation of zelfs terug naar huis te kunnen rijden.

Eindelijk, als u als bestuurder een letsel oploopt, dekt de bestuurdersverzekering onder meer de kosten verbonden aan uw letsel. En bij een geschil kunt u met een rechtsbijstandverzekering rechtsbijstand krijgen om uw belangen te verdedigen.

Rest ons alleen nog u een goede rit te wensen, elektrisch en goed verzekerd!

 

Communiqué

Welke verzekeringen voor uw elektrische wagen? | MobilityLife

Tweedehands auto's van de dag