Strategie

Bio-CNG tanken op de boerderij: het kan!

2j geleden | Maxime Herion

In Taverneux heeft een familiaal landbouwbedrijf een biomethanisatiestation gebouwd. Een primeur in Wallonië die volledige energieonafhankelijkheid garandeert: elektriciteit, warmte en bio-CNG.

Eric Jonkeau en zijn zoon Pierre-Olivier runnen een boerderij op enkele kilometers van Houffalize. De twee mannen zijn eigenaar van 150 melkkoeien, 200 vleesrunderen en talrijke varkens en schapen. Ze zijn voortdurend op zoek naar ideeën om hun bedrijf verder te ontwikkelen. En het laatste idee is nogal ongewoon voor een boerderij: zelf bio-CNG produceren.

 

Doorzetters

“Mijn vader droomde altijd al van biomethanisatie om onze machines met gas te kunnen aandrijven," legt Pierre-Olivier Jonkeau uit. “In 2017, op de landbouwbeurs van Nantes, ontdekte hij een nieuwe methanisatietechniek. Na alle aspecten (kosten, infrastructuur, afzetmogelijkheden) te hebben bestudeerd, besliste hij de sprong te wagen.”

Het proces verliep echter moeizamer dan verwacht, omdat dit volledig nieuwe systeem de banken en het Waalse Gewest, die aanvankelijk niet in het project geloofden, geen vertrouwen kon inboezemen. Eric Jonkeau gaf echter niet op en in oktober 2019 zou zijn biomethanisatiestation operationeel zijn.

 

Terugwinning van afval

In de praktijk worden de mest en de drijfmest van het bedrijf verzameld in grote tanks die worden verwarmd tot een temperatuur van veertig graden. De bacteriën die van nature in dit organisch afval zitten, beginnen dan te werken en produceren methaan dat uiteindelijk in een tank wordt opgeslagen. Een warmtekrachtkoppeling produceert ongeveer 250 kW/u aan elektriciteit voor de behoeften van de boerderij, en 270 kW/u aan warmte wordt gebruikt om de vergister te verwarmen, maar ook de drie huizen van de familie, een 14-persoons gastenverblijf en de melkstal. "We schatten dat we zo ongeveer 30.000 liter stookolie per jaar besparen voor de hele boerderij. Bovendien hebben wij een zuiveringsinstallatie geïnstalleerd om bio-CNG te produceren voor onze terreinwagens en onze bestelwagen. Wij hebben ook een veevoeder gekocht en zullen binnenkort een trekker testen, die beide op CNG lopen. We zijn dus volledig zelfvoorzienend qua energie.”

 

Oprichting van een station

In de plannen van de Jonkeaus zat ook een heus bio-CNG-tankstation. Dat is ondertussen realiteit want operationeel sinds begin augustus. Er kunnen ongeveer twintig auto's per dag gaan tanken, en het station trekt ook voorbijkomende vrachtwagens aan die in deze voor de rest slecht bediende streek blij zijn dat ze kunnen tanken. “Steeds meer mensen uit de streek tonen belangstelling voor deze lokaal geproduceerde brandstof," vervolgt Pierre-Olivier Jonkeau. “We zullen zien hoe de activiteiten van ons station zich de komende jaren ontwikkelen en wij denken er ook over biomethaan in het gasnet te injecteren.”

Bio-CNG tanken op de boerderij: het kan! | MobilityLife

Tweedehands auto's van de dag