Strategie

"Biomethanisering maakt duurzaamheid landbouw mogelijk"

2j geleden | Maxime Herion

Voor Didier Hendrickx, woordvoerder van Gas.be, is het biomethaniseringsproces dat gekoppeld is aan een CNG-station waarmee de familie Jonkeau in België pionierde, een realiteit die rentabiliteit en decarbonisatie combineert.

In ons land maakt biomethaan eindelijk een belangrijke ontwikkeling door: "Op dit moment zijn er 190 productielocaties in het land. “Ons doel", legt Didier Hendrickx uit, "is de injectie van dit biogas, gezuiverd tot biomethaan, in het gasnet te ontwikkelen. Eind september zullen wij vijf vestigingen hebben, waarvan drie in Wallonië, in Sombreffe, Quevy en Les Bons Villers. Tegen 2030 verwachten we 10 terawatt biomethaan in het netwerk te hebben opgenomen.”

 

Veel voordelen

Innoverende projecten zoals de biomethaniseringsinstallatie op het landbouwbedrijf van Jonkeau zijn in vele opzichten van groot belang. "Het belang van dit soort installaties is de valorisatie van biomethaan in gebieden die niet over een gasaansluiting beschikken. Bovendien kan op die manier rekening worden gehouden met plaatselijke ontwikkelingen en kan de duurzaamheid van de landbouw op een nieuwe en rendabele manier worden bevorderd.” Biomethanisering, met zijn vele toepassingen op het gebied van elektriciteit, warmte en brandstof, past perfect in het huidige milieubeleid, aangezien het gebruik van biogas de CO2-uitstoot drastisch beperkt tot bijna nul en zo bijdraagt tot de klimaatdoelstellingen. "Het voorbeeld van de Jonkeau-boerderij toont aan dat dit soort initiatief een aanwinst is voor een landbouwer. Je moet gewoon de sprong durven wagen.”

 

Mobiliteitsoplossing

Voor Didier Hendrickx is biomethanisering ook een duidelijke boodschap aan de autoconstructeurs en de overheid: "Om de mobiliteit koolstofvrij te maken, is er niet één technologische oplossing voor nodig. Bio-CNG en dus de injectie van biomethaan in het net bewijzen dat er wel degelijk alternatieven bestaan en dat deze efficiënt en perfect ontwikkeld zijn. Ze zijn ook onmiddellijk beschikbaar.”

1000 biologische stations!

Momenteel zijn er in Wallonië vijftig tankstations die CNG verdelen, waarvan sommige al bio-CNG aanbieden via de netwerken van Ores en RESA. Deze groeiende sector wordt ondersteund door de groepen Enora en TotalEnergies. Voor vrachtwagens is bio-LNG (vloeibaar aardgas) sinds kort beschikbaar via de terminal van Zeebrugge. “25 procent van de 4.000 tankstations in heel Europa verkopen al Bio CNG. Dit is niet langer een utopie, het is realiteit.”

 

 

"Biomethanisering maakt duurzaamheid landbouw mogelijk" | MobilityLife

Tweedehands auto's van de dag